Tandberg Huldra

Annonse for Huldra 9 fra DX News, nr 5,
1969, DX-listeners club.
Tandberg er en av de mest kjente av alle norske radioprodusenter. Selv om det opprinnelige Tandbergselskapet ble slått konkurs i 1978, så lever Tandbergnavnet videre i flere firmaer i dag. Jeg vokste opp like ved Tandbergfabrikken på Kjeller og arbeidet der i kortere perioder i 1970 og om sommeren i 1973. Selv på den tiden reiste Vebjørn Tandberg rundt til de tre fabrikkene ukentlig eller hver 14. dag og håndhilste på alle ansatte.

Tandbergs Huldra var deres dyreste radio og kom i tolv eller tretten versjoner over omtrent førti år:
  1. Huldra 1A 1934-1936. Den første supermottakeren til Tandberg, dobbelkonvertering med mellomfrekvenser på 2 MHz og 137 kHz. Den hadde push-pull utgangsforsterker.
  2. Huldra 2, 1938-1940. Den første Huldra med trolløye, variabel båndbredde, negativ tilbakekobling i utgangsforsterkeren og den første Huldra med standard 455 kHz mellomfrekvens. Dette var også den første Huldra som dekket fiskeribølgen (1.6-3.3 MHz). Push-pull utgangsforsterker.
  3. Huldra 3, 1941-1947. Den første Huldra med tre kortbølgebånd og med klasse A utgangsforsterker.
  4. Huldra 4, 1950-1955. Den eneste Huldra med 8 kortbølgebånd, roterende spolesentral, tykkfilm sølvspoler på keramiske former i oscillatoren, sugekretser for å øke speilfrekvensdempingen og en støyklipper. Dette var og den første Huldra med intercomfunksjon. Push-pull utgangsforsterker.
  5. Huldra 5, 1956-1958. Den første Huldra med FM-bånd. Push-pull utgangsforsterker.
  6. Huldra 6, 1961-1962. Den første Huldra med stereo forsterker. Klasse A utgangsforsterkere. Den første bygget på trykte kretskort.
  7. Huldra 7, 1963-1965. Den første Huldra med ... så og si ingenting nytt - identisk med Huldra 6, bortsett fra en liten endring i utgangsforsterkere (ECL86 erstattet med ECC83 + EL84). Klasse A utgangsforsterkere.
  8. Huldra 8, 1965-1968. Den første Huldra med transistorer (i audio forsterkere), den første med kontinuerlig variable tonekontroller og til og med en velger for å kople dem helt ut. Også den første som dekket hele det internasjonale FM-båndet (opp til 108 MHz), og den første med automatisk frekvenskontroll (AFC) i FM-del. Den siste Huldra som hadde trolløye, og den siste med intercom. Huldra 8 er den siste som hadde bananplugger for audio inngang og også den første med 5-pinns DIN plugger for audio inngang og med DIN høyttalerplugger.
  9. Huldra 9, 1968-1971. Den første Huldra med varicap-er for avstemming i FM-del og dermed også med forhåndsinnstillinger av stasjoner, også den første med innebygd ferrittantenne for lang- og mellombølge, den første Huldra der FM-avstemmingen også er båndspredning på kortbølge, og også den første med stereodekoder (opsjon). Dette er den første Huldra for Hi-Fi-alderen da det er den første som har en spesifikasjon for utgangseffekt. Den siste Huldra med rør (i AM-mottaker og mellomfrekvens for FM og AM), også den siste med variabel selektivitet i mellomfrekvens (DX/lokal) og med fiskeribølge.
  10. Huldra 10, 1974?. Den første Huldra med 100% silisiumtransistorer, med separate mellomfrekvensforsterkere for AM og FM og den første med stereodekoder som standard. De siste versjonene av Huldra 10 er første Huldra med keramiske filtre i FM mellomfrekvens.
  11. Huldra 11, 1976-1978. Den første Huldra som ikke har koplingskondensator til høyttalerne, dvs med både positiv og negativ spenningsforsyning for utgangsforsterkere, slik moderne forsterkere er laget i dag også. Også den første med et rele for forsinket innkopling av høyttalere. Huldra 11 har keramiske filtre i FM mellomfrekvens. Den første Huldra med LED i stedet for glødelampe for stereoindikator. Mk II-versjonen gjør all båndsvitjsing i AM-delen elektronisk med dioder.
  12. Huldra 12, 1978-1983. Den første Huldra med keramiske filtre i AM mellomfrekvens, med stumsjalter (utkopling av lyd når innganger svitsjes). Som i Huldra 11 MK11 gjøres all båndsvitjsing i AM-delen med dioder. Huldra 12 har en audioforsterker som er nesten lik den på Huldra 11, bortsett fra noen små endringer for å minimalisere det som da ble kalt transient intermodulasjonsforvrengning, men nå gjerne kalles slew-induced distorsjon, og endelig er de ørsmå DIN høyttalerpluggene erstattet med skikkelige høyttalertilkoplinger.

Tandbergs designere 

Bruken av designere er nok en av grunnene til at disse produktene fortsatt er så ettertraktet blant samlere.

Ukjent:
  • Engelsk teksting: Huldra 9 finnes med både norsk og engelsk teksting (info fra K. Marshall, England). Min Huldra 10 har bare engelsk.
Tandbergs radioer følger utviklingstrekkene i radiohistorien med noe tidsforsinkelse. Ting som aldri kom til Huldra var at de aldri fikk digital utlesing av frekvens eller faselåst sløyfe for lokal oscillator i radiodelen, heller ikke fikk de synkron AM detektor. Nyere ting som RDS (Radio Data System) kom selvsagt heller aldri inn.


Problemer med Tandbergutstyr

Hovedproblemer med transistorisert Tandbergutstyr fra 60- og 70-tallet er gjerne:
  • Skalalamper er sluttet å lyse.
  • Variabel kondensator for AM sitter fast pga stivnet smøring i hovedakselen. Dette kan løsnes med varme eller ved å ta den helt fra hverandre. Ofte er også skalasnoren røket da noen kan ha brukt for mye kraft på AM-knappen for å forsøke å bevege kondensatoren..
  • Kondensatorer i spenningsforsyning eller i utgang på forsterkere har sluttet å virke
  • En eller flere utgangstransistorer er brent av, noe som kan skyldes at utgangskondensatoren er begynt å lede eller kortsluttede høyttalerutganger. Pass på å måle og eventuelt skifte drivertransistorer og dioder også, ellers kan man risikere at nye utgangstransistorer går med en gang igjen.
  • Meter for signalstyrke og/eller sentertuning virker ikke. Limet kan løse seg opp og tilkoplingen til den bevegelige spolen brytes. Det kan noen ganger repareres hvis man er tålmodig og har litt flaks..
  • Selen-likeretter virker ikke lenger. Kan erstattes med silisium.
  • Stabistor (stabilytt) i reiseradioen TP41 virker ikke lenger (se bildet til høyre). Den holder 1,5 Volt og kan erstattes med to silisium- og en germaniumdiode i serie (2 x 1N4148 + AA119) parallellkoblet med 220 uF slik som det er gjort i etterfølgeren TP43. Se beskrivelse av Tandberg TP41  restaurering.
  • Mekaniske kontakter som fusker, enten i brytere og vendere, eller i kontakter mellom kort.
  • Transistorer i plastkapler som slutter å virke, eller som begynner å skape støy.

© LA3ZA, Sverre Holm

10 comments:

  1. Hei, Sverre.
    Jeg har gått til innkjøp av en Huldra 10 der noen av skalalysene har slukket. Er det mulig å bytte disse lyspærene ut med LED-lys, eller anbefaler du å kjøpe originale lyspærer? Jeg har lest meg fram til at Huldra 10 bruker 6.3V 0.3A 1.89W lyspærer med E10-sokkel. Vet du om dette stemmer?
    Link til disse pærene her: http://cgi.ebay.com.au/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=190802800029&fromMakeTrack=true&ssPageName=VIP:watchlink:top:en

    Dersom jeg skulle kjøpt LED-pærer, så vurderer jeg disse: http://www.ebay.com/itm/2pcs-White-E10-3V-6V-9V-12V-Led-Bulb-for-DIY-LIONEL-WLs-/170662250510 - Disse fungerer fra 3V til 24V og jeg vurderer å kjøpe bare for å se hvordan resultatet blir.

    Mvh.
    Robert

    ReplyDelete
  2. Hei Robert.

    Jeg har servicemanual for Huldra 10 og ser at det står 8 stk 6.3 V 0.32 A som jo blir det samme som du sier. Det er også 5 stk 5V 115 mA lamper bak de grønne lysene til venstre for meterne.

    Begge disse kan sikkert byttes med LED, men jeg er redd utseendet blir annerledes om hovedlysene skiftes (for hvitt?), dvs 6.3 V lampene. Men for de grønne indikatorlysene er det sikkert en fordel med LED da det er kjent at varmen fra pærene kan ødelegge teksten i skalaen.

    Se også "Att montera lysdioder som skalbelysning i elektronikutrustning". Kanskje det er noen tips der?

    De andre pærene er i stereodekoderen som har en 24 V, 50 mA lampe, som sikkert kunne byttes i en passende LED. Det er også en 12V 3W pære som sikring i strømforsyningen, den kan helt klart ikke byttes med LED da det er selve motstanden i lampen som brukes som sikring.

    La meg gjerne høre hvordan det går.

    ReplyDelete
  3. Hei hei!

    Jeg fikk nettopp en Huldra 11 i hus.
    Funker fint, men lyset er gått på denne også.
    Lyset er jo noe av det beste med gamle forsterkere.
    Akkurat som på gamle biler.
    Skal jeg bruke samme pærer som Robert foreslår?
    Eller trengs det andre? Det er første gang jeg prøver meg på demontering av en forsterker.

    Vennlig hilsen Ida!

    ReplyDelete
  4. Hei Ida. Jeg ser på skjemaet til Huldra 11 på http://www.sportsbil.com/tandberg/ at det er 6 stk pærer som er merket med "6-7 Volt / 0.3 A" så det er noe av det samme.

    Et triks hvis du først holder på er å sette nettspenningen til 240 Volt på den om det ikke allerede er gjort. Jeg tror det kan gjøres fra utsiden bak, men jeg har ingen Huldra 11 selv, så jeg er ikke helt sikker. Da blir det litt lavere spenninger internt, og pærene går ikke så ofte.

    ReplyDelete
  5. Hei
    Har en Huldra 12 som er stum på FM,dvs det er sus men ingen signaler.Har ikke skjema på den ,men har på Huldra 11 og fm tuneren er vel ganske lik ? Mellomfrekvensen virker å være i orden da jeg får kortbølgestasjoner når jeg setter en skrutrekker på mf inngangen (UA703) 10,7 mHz ? Det enleste er vel å bytte tuner ,men er den å få tak i ?? 73 de LA1AL John Ivar

    ReplyDelete
  6. Skjema for Huldra 12 kan finnes på lenken som er i kommentaren min rett over, let etter filer som begynner på 12...

    Den som kunne tenkes å ha noe slikt må være Teletor. Det ser ut som om han har byttet webside nylig og ikke fått butikken sin på nett, men ta kontakt så får du se.

    ReplyDelete
  7. Hei.
    Har nettopp reparert en SS12 C hvor samtlige skalalamper var deffekte. Da også lampholderne var smuldret bort måtte også disse skiftes, men jeg tror det er nesten umulig å få tak i noen tilsvarende de originale. De pærene jeg satte inn hadde en spenning på 6-7v, 0,3A, men de var blanke. Originalt er det matt glass. Noen som vet hvor matte lamper og originale holdere kan skaffes?
    mvh
    Tidligere Tandbergansatt

    ReplyDelete
  8. Takk for tipset, de ser riktig ut så langt jeg kan se (uten å ha prøvd dem): 6V 0.3A E10

    ReplyDelete
  9. Huldra 11 med MkII AM-del var den første med båndvalg vha dioder.
    AM-delen ble videreført til Huldra 12.

    Mvh, Fred Olav Mulelid

    ReplyDelete
  10. Takk for den informasjonen. Det er litt vanskelig å holde oversikten over modellene fordi de gjorde endringer underveis og lagde MkII versjoner osv. Rettet opp nå.

    ReplyDelete